Tillbaka till portalen

            

             Översikt

 

             Inledning

 

             En kort berättelse

 

             Den fysiska arbetsmiljön

 

             Mat, sömn och rörelse

 

             Stress

 

             Hjärnan

 

             Multipla intelligenser

 

             Mål, vision och plan

 

             Förberedelse

 

             Repetition

 

             Gamla vanor

 

             Anteckningar

 

             Snabbläsning

 

             Minnesteknik

 

             Alla repetitionsfrågor

 

             Efterord

 

             Litteraturförteckning

 

             Kontaktinformation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, con-
sectetuer adipiscing elit. Praesent
vestibulum molestie lacus. Aenean
nonummy hendrerit mauris.

 

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, con-
sectetuer adipiscing elit. Praesent
vestibulum molestie lacus. Aenean
nonummy hendrerit mauris.

 

 

 

 

 

 

 

 

På smartastudier.se har en gratis e-bok om inlärning/studieteknik publicerats. Genom att läsa denna bok är det min förhoppning att du ska kunna förbättra din studieteknik rejält. Kort och gott, du ska kunna lära dig mer på kortare tid samtidigt som du har det roligare än förut. Smartastudier.se gör din redan fantastiska hjärna än mer fantastisk än förut.

 

 

Repetition

 

Regelbunden repetition bekämpar glömska

 

Tänk om vi kunde trolla bort vår glömska. Vore det inte bra? Vore det inte helt fantastiskt? Tänk om vi kunde minnas allt! Alla Engelska glosor. Alla krångliga kemiska formler. All världens länder. Det finns faktiskt en sådan trollformel och den heter Repetition. Ett ord med tio bokstäver som kan förändra ditt liv till det bättre. Genom att aktivt repetera det vi lärt oss på rätt sätt är det möjligt att trolla bort det mesta av vår glömska. Repetition är trollformeln som kan få vem som helst att uträtta storverk i det land som kallas för Kunskapens land. Repetition är kunskapens moder.

 

Visualiseringsövning

 

Föreställ dig en elev på Harry Potters skola som glömt sina skolböcker. På tavlan får han skriva “jag skall inte glömma mina böcker” femtio gånger (repetition). Låt texten på tavlan symbolisera ordet repetition.

 

Glömska och repetition

 

Om vi inte repeterar så slukar glömskan snabbt det som vi tror oss kunna. Mer än 80 procent av det vi en gång lärt oss försvinner, och det sker snabbt. Redan tio minuter efter ett TV-program, en föreläsning eller en lektion börjar vi glömma. En timme senare har en stor del av vad vi lärt oss försvunnit. En vecka senare är det mesta borta. På samma sätt som vinden sopar igen spåren av våta fötter på en sandstrand utplånar glömskan de minnesstigar som skapats i vår hjärna. Men lyckligtvis finns det en trollformel som kan rädda vår kunskap från att slukas av glömskan, repetition på rätt tidpunkter.

 

För att vår kunskap inte ska försvinna bör vi repetera den efter tio minuter, en dag, en vecka, en månad, tre till sex månader och två år. Allra helst ska vi fånga upp kunskapen precis innan den är på väg att försvinna, en tidpunkt som varierar från person till person. När vi fångar upp kunskapen ska vi göra det aktivt. Vi måste fundera. Vi måste aktivera de små grå. Är vi allt för bekväma och bara skummar igenom våra anteckningar utan att tänka så försvinner kunskapen raskt til Glömskans land. Hjärnan måste aktiveras för att minnas. Vi måste trampa upp minnets stigar flera gånger så att de små stigarna förvandlas till breda motorvägar. I biologisk mening måste vi aktivera hjärnan så att hjärncellernas utseende förändras, något som kräver både tid och tålamod.

 

När du vant dig med att repetera det du lärt dig blir du rikligt belönad. Du använder din tid (och dina pengar) betydligt bättre än förut. Dessutom så är det roligt att komma ihåg det man faktiskt försökt lära sig. Livet blir mycket rikare!

 

F: Efter hur lång tid börjar vi glömma det vi lärt oss?

F: Hur mycket kommer du ihåg om du inte repeterat dina anteckningar på en vecka?

F: När ska den första repetitionen ske?

F: När ska den andra repetitionen ske?

F: När ska den tredje repetitionen ske?

F: När ska den fjärde repetitionen ske?

F: När ska den femte repetitionen ske?

F: När ska den sjätte repetitionen ske?

F: Hur ska vi repetera ett ämne som vi vill komma ihåg?

 

Kort sammanfattning på två rader

 

En förutsättning för att minnas är att vi aktivt repeterar det vi lärt oss efter tio minuter, en dag, en vecka, en månad, tre till sex månader och två år. Repetition är mycket viktigt!

 

Tips: att bli bättre på att repetera

 

Att följa upp och repetera det man vill lära sig under lång tid är ofta svårt. Det är lätt att släppa det man vill lära sig, speciellt efter ett prov eller en tenta. Här kommer en rad praktiska tips på hur du kan bli bättre på att repetera:

 

·     Inköp ett kollegieblock och döp blocket till ”Frågehäftet”. Skriv ner en rad korta frågor i häftet efter att du läst en bok eller gått på en föreläsning. När du senare ska repetera det du lärt dig så aktiverar dina svar på frågorna din tidigare kunskap och kunskapen ”sätter sig” bättre i minnet.

 

·     Gå igenom dina anteckningar. Fundera på vad som står. Var kritisk. Relatera kunskapen till dina egna personliga minnen. Relatera kunskapen till vad du lärt dig tidigare. Du måste anstränga din ”hjärnmuskel” om du ska lära dig något.

 

·     Inköp ett kollegieblock och döp blocket till ”Studiedagboken”. Sammanfatta kort vad du lärt dig varje kväll. Detta aktiverar din hjärna och ger dig samtidigt krokar för att senare plocka upp dina kunskaper. Vi kan komma åt förvånansvärt mycket kunskap som vi trodde var försvunnen om vi bara har en krok (ett eller ett par ord) för att fiska upp den.

 

·     Inköp ett kollegieblock eller almanacka och planera in dina framtida repetitionspass. Glöm inte att lägga in repetitions pass långt efter att en kurs eller en bok avslutats. Gör du inte detta riskerar du att en stor del av ditt arbete varit i onödan. Betyg utan bakomliggande kunskaper är som en segelbåt ut en segel, den tar dig inte långt.

 

·     Berätta om vad du lärt dig. Inget är bättre för minnet än att berätta något för någon annan. Vi kommer sällan ihåg allt vad andra berättat, men vi kommer definitivt ihåg det vi berättat för andra, särskilt om det ger upphov till en givande diskussion.

 

F: Hur ska du gå igenom dina anteckningar?

F: Vad är fördelen med en studiedagbok?

F: Varför ska du lägga in repetitionspass efter att en kurs har avslutats?

F: Varför är det bra att berätta för andra om vad du lärt dig?

 

Genom att följa tipsen ovan kan du med mycket små medel åstadkomma storartade resultat. Du kan säkert också komma på andra metoder som fungerar. Det viktigaste är inte vilken metod du använder, utan att du aktiverar din hjärna och gör det regelbundet.

 

Hjälpmedel

 

Ett datorprogram kan underlätta ditt repetitionsarbete. SuperMemo är ett program som kan optimera din inlärning.SuperMemo anpassar repetitionen efter dig och det ämne som du önskar lära dig. Programmet kan med fördel användas inom en rad olika områden.

 

www.supermemo.com

 

Repetitions frågor, repetition ett

 

F: Efter hur lång tid börjar vi glömma det vi lärt oss?

F: Hur mycket kommer du ihåg om du inte repeterat dina anteckningar på en vecka?

F: När ska den första repetitionen ske?

F: När ska den andra repetitionen ske?

F: När ska den tredje repetitionen ske?

F: När ska den fjärde repetitionen ske?

F: När ska den femte repetitionen ske?

F: När ska den sjätte repetitionen ske?

F: Hur ska vi repetera ett ämne som vi vill komma ihåg?

F: Hur ska du gå igenom dina anteckningar?

F: Vad är fördelen med en studiedagbok?

F: Varför ska du lägga in repetitionspass efter att en kurs har avslutats?

F: Varför är det bra att berätta för andra om vad du lärt dig?

 

Intressanta övningar

 

Genom några enkla och korta övningar kan du få en bättre förståelse för hur ditt minne fungerar. Härkommertvåkortaövningar:

 

·     Läs igenom två tidningsartiklar. Lägg sedan tidningsartiklarna åt sidan. Repetera innehållet i den ena artikeln efter tio minuter, en dag och en vecka. När två veckor gått läs sedan de båda artiklarna igen och jämför hur mycket du kommer ihåg.

 

·     Tänk tillbaka på förra veckan. Vilka var nyheterna i måndagens tidning? Vad hände i världen? Vilka TV-program såg du i tisdags? Var de bra? Vad åt du för mat i onsdags? Var den god? Som du förmodligen märker så krävs det en hel del ansträngning för att svara på dessa tämligen triviala frågor, om det ens är möjligt. Oroa dig inte, det är normalt. Vi glömmer fort och mycket är inte viktigt nog att lägga på minnet. Men när vi ska lära oss något är det viktigt att våra kunskaper inte försvinner in i Glömskans land och där gör sällskap med minnen från tusen tidningar, tusen TV-program och tusen maträtter. Var därför klok och repetera det du lärt dig. Repetition utför storverk i Kunskapens land.

 

·     Rita en karta av Sverige och placera ut så många städer som möjligt på kartan. Jämför sedan resultatet med en karta över Sverige i en Världsatlas.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© copyright Ibis Innovation 2010

 

 

 

 

 Smarta Studier

  Snabbare, bättre och roligare inlärning