Tillbaka till portalen

 

             Översikt

 

             Inledning

 

             En kort berättelse

 

             Den fysiska arbetsmiljön

 

             Mat, sömn och rörelse

 

             Stress

 

             Hjärnan

 

             Multipla intelligenser

 

             Mål, vision och plan

 

             Förberedelse

 

             Repetition

 

             Gamla vanor

 

             Anteckningar

 

             Snabbläsning

 

             Minnesteknik

 

             Alla repetitionsfrågor

 

             Efterord

 

             Litteraturförteckning

 

             Kontaktinformation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På smartastudier.se har en gratis e-bok om inlärning/studieteknik publicerats. Genom att läsa denna bok är det min förhoppning att du ska kunna förbättra din studieteknik rejält. Kort och gott, du ska kunna lära dig mer på kortare tid samtidigt som du har det roligare än förut. Smartastudier.se gör din redan fantastiska hjärna än mer fantastisk än förut.

 

 

 

En kort berättelse

 

Humor, anekdoter, roliga bilder, starka färger och märkliga former är saker som människohjärnan lätt kommer ihåg. Hjärnan snappar upp allt som är lite galet, oväntat och vansinnigt. Nedan presenteras en kort berättelse som är uppbyggd med hjälp av ovanstående principer. Avsikten med berättelsen är inte att den ska vara logisk eller realistisk utan att den ska vara lätta att komma ihåg.

 

I den berättelse som presenteras nedan har ett antal olika kursiverade nyckelord placerats in i texten. Varje nyckelord är tänkt att fungera som en påminnelse om vad varje kapitel i boken handlar om. Det finns tolv stycken nyckelord i texten och tolv stycken kapitel i boken.

 

För att kunna tillgodogöra sig innehållet i den här boken är det alltså väldigt viktigt att du memorerar den berättelse som presenteras nedan. Senare kapitel kommer att bygga på vad du lärt dig i detta kapitel.

 

Föreställ dig och memorera följande (något märkliga) berättelse:

 

Mitt på savannen står ett ensamt, stort och mäktigt träd. På den ena sidan av trädet står en uråldrig man, urfader, och samlar honung. När en geting plötsligt sticker honom i handen vänder han sig om och ser ett lejon som kommer smygande i det höga gräset. Livrädd rusar den afrikanske mannen iväg mot ett lerhus. Inne i lerhuset finns en stor hög av mattor. Ovanpå mattorna sitter en liten man med utstående hår och leviterar. Den afrikanske mannen ser genast att det hans gode vän Einstein. När Einstein tittar ut genom fönstret rakt framför sig ser han en elitidrottare komma studsande som en boll. Plötsligt studsar elitidrottaren in i ett gigantiskt spindelnät. Bakom spindelnätet står trollkarlen Harry Potter och skrattar. Plötsligt trollar Harry Potter fram en raket som flyger iväg. Några ögonblick senare krockar raketen med ett flygande kollegieblock. Kollegieblocket tappar sina vingar och dimper ned i huvudet maratonlöpare som springer emot ett stort vackert palats.

 

I berättelsen ovan finns det tolv stycken nyckelord instoppade i texten: träd, urfader, lejon, mattor, Einstein, elitidrottare, spindelnät, trollkarl, raket, flygande kollegieblock, maratonlöpare och palats. Varje nyckelord fungerar (som tidigare nämnt) som en påminnelse en påminnelse om vad varje kapitel i boken handlar om. Du kommer förstå hur systemet fungerar längre fram i boken. Som det är nu räcker det med att memorera berättelsen ovan.

 

Om du av någon anledning inte gillar berättelsen så får du gärna hitta på en egen berättelse. Det viktiga är inte att du använder exakt samma berättelse som ovan. Det viktiga är att du skapar någon slags berättelse som innehåller exakt samma nyckelord som berättelsen ovan. När du skapar en ny berättelse, använd dig gärna av humor, anekdoter, roliga bilder, starka färger och märkliga former. Hjärnan gillar att ha roligt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© copyright Ibis Innovation 2010

 

 

 

 

 Smarta Studier

  Snabbare, bättre och roligare inlärning