Tillbaka till portalen

              

             Entreprenör

 

             Kommunikatör

 

             Fritidsvikarie

 

             Lärare

 

             Lärarvikarie

 

             Reklamutdelare

 

             Specialpedagog

            

             Telefonintervjuare

 

             Översättare

  

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är viktigt att minska gapet mellan skola och arbetsliv. På smartastudier.se kan du läsa om vad olika elever har gjort under sin praoperiod. Kanske hittar du ett yrke som passar dig och dina behov. 

 

 

Vikarie på fritids

  

Utbildning

 

Högskola

 

Min arbetsdag

 

Måndag

När jag efter lite krångel kom fram till den skola där jag skulle vikariera gick jag upp till rektorsexpeditionen. På expeditionen fick jag ett schema och en lärare följde mig sedan till den klass som jag skulle vikariera i. Under fritidsvikariatet kommer jag att vara med i en hel del klassrum och det ska bli mycket intressant att se hur olika lärare arbetar. Under den första lektionen var jag med i en klass där läraren undervisade barnen om olika musikinstrument. Barnen satt lugna, snälla och tysta och lyssnade på läraren när hon visade bilder och berättade om musikinstrumenten. Det märktes verkligen att läraren var intresserad av ämnet hon undervisade om. På rasten och eftermiddagen spelade jag fotboll med eleverna. Barnen verkligen älskar att en vuxen person är ute och leker med dem.

 

Tisdag

Det är kul att vikariera på skolan, det verkligen känns att jag uppskattas. Både barn och lärare gillar mig och det är väldigt viktigt för mig. Idag fick jag vara med i en annan lärares klassrum, denna klass var lite stökigare än den förra klassen, men fortfarande rätt okay. Jag tror att jag gjorde lite nytta i klassrummet när jag hjälpte barnen med sina tal på mattelektionen. Att vara bra på huvudräkning underlättar när man befinner sig i ett klassrum. När skoldagen var slut fortsatte jag att spela fotboll med barnen. Det är kul att vara populär samtidigt som man gör någon slags nytta. När jag gick hem idag och lämnade in min kursrapport berättade rektorn för mig att hon sett mig spela fotboll med barnen, och det märktes att hon uppskattade det.

 

Onsdag

För varje dag som går märks det att jag blir allt mer och mer populär bland barnen, det går snabbt att förändras från en främling till en idol på en skola. Ibland känns det nästan som barnen drar i en. Återigen fick jag vara med i ett klassrum. Denna dag hamnade jag i ett klassrum med en tämligen aggressiv lärare, hon var rätt tuff mot barnen och skällde hela tiden på dem. Inte så kul att se, men jag förstår henne då barnen i klassen var jobbiga. Det är intressant att se vilka skillnader det finns mellan olika klassrum. Vissa lärare är verkligen snälla och mjuka, andra rätt tuffa. Jag har märkt att det är stor skillnad mellan innerstadsskolor och ytterstadsskolor. Klimatet i ytterstadsskolorna är mycket tuffare. På rasterna spelade jag ett ishockeyspel med barnen. Vi hade det alla roligt tillsammans. Det är skönare att jobba på fritids än i skolan då barnen ser dig som en kompis istället för en främmande person som man ska utmana och testa, vilket ofta sker om man är lärarvikarie. Många barn är rätt tuffa mot lärarvikarier, men snälla mot fritidsvikarier, det är ibland mycket stor skillnad.

 

Torsdag

Idag fick jag sitta med i en klass som en slags assistent. Jag skulle ta hand om ett barn som hade koncentrationsproblem, förmodligen ADHD, eller något sådant. Först var han jättejobbig, men på rasten lyckades jag på ett något oväntat sätt få ordning på honom. Anledningen till detta var att jag blev riktigt förbannad på honom när han försökte sticka hem. Jag gav honom en riktig, rejäl utskällning och gjorde det mycket klart för honom att han inte kunde bete sig hur som helst. Efter utskällningen lugnade han ner sig och jag bestämde mig för att ha dragkamp med honom. Efter en lång dragkamp med honom lät jag honom vinna och han blev jättenöjd. Nu verkar han både gilla och respektera mig. Alla lärarna är förvånade över hans totala personlighetsförändring. Han är ett snäll som ett lamm.

 

Fredag

Har haft ytterligare en trevlig dag på jobbet. Idag byggde jag och den kille som jag tar hand om en pappersborg. Vi satt och tejpade och klistrade tillsammans. När bygget var klart blev min elev (och nu också vän) väldigt stolt. De andra lärarna var också nöjda att ha fått en ny och gratis leksak. Barnen började genast leka med pappersborgen. Alla var nöjda och glada. På fredagseftermiddagen när jag gick hem så pratade jag lite med rektorn. Hon berättade lite om sitt jobb, vilket var intressant. Jag har aldrig haft ett ordentligt samtal med en rektor förut. I slutet av samtalet bad hon mig komma tillbaka under nästa vecka och fortsätta mitt vikariat. Jag kommer mer än gärna!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© copyright Ibis Innovation 2010

 

 

 

 

 Smarta Studier

  Snabbare, bättre och roligare inlärning