Tillbaka till portalen

            

             Botanisk trädgård

 

             Butik

 

             Dagis

 

             Varv

 

             Äldreboende

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är viktigt att minska gapet mellan skola och arbetsliv. På smartastudier.se kan du läsa om vad olika elever har gjort under sin praoperiod. Kanske hittar du ett yrke som passar dig och dina behov. 

 

 

Äldreboende 
 

Utbildning

Åttonde klass

 

Min arbetsdag

Måndag

Idag var det min första dag som praoelev på ett äldreboende. Jag måste erkänna att jag var lite nervös och spänd när jag vaknade på morgonen. Strax innan åtta anlände jag till äldreboendet som bara ligger ett stenkast ifrån mitt hem. Jag blev väl mottagen av föreståndaren som visade mig till personalrummet. Där hade man redan påbörjat morgonmötet som jag varje dag skulle få närvara vid. Nattpersonalen som nu skulle avlösas av ny personal redogjorde i korta drag om vad som hänt under natten. När morgonmötet var avslutat blev jag visad runt på avdelningen. Min första arbetsuppgift blev att städa ett rum där en ny gäst snart skulle flytta in. Den äldre kvinna som tidigare bott där hade nyligen avlidigt. Det kändes lite olustigt. Eftersom det var min fösta dag fick jag gå hem redan vid lunch.

 

Tisdag

I dag har jag fått möjlighet att bekanta mig mer med gästerna som bor på äldreboendet. Här bor gamla människor mellan 75-95 år. En del är relativt pigga medan andra mestadels är sängliggande. En annan kategori pensionärer är ”matgästerna” – de bor i eget boende men äter sina måltider på äldreboendet. Idag har jag serverat kaffe och bullar till de boende. Vid några tillfällen varje dag serveras det fika. Det blir en andledning för de äldre att samlas och ha möjlighet till social samvaro. Många har inga av sina gamla vänner kvar i livet så de här tillfällena uppskattas av många. En del väljer dock att stanna på sina rum och dricka sitt kaffe där.

 

Onsdag

Nu känner jag mig lite tryggare i min roll då det gått två dagar. Denna dag fick jag mata en äldre kvinna med sked. Hon är så svag att hon inte kan meddela sig via tal så det gäller verkligen att titta på ansiktsuttryck och ögonsignaler för att veta om hon vill ha en sked till eller inte. Det kändes rätt så jobbigt. Efter bara ett par skedar filmjölk vände hon bort ansiktet och slöt ögonen. Idag frågade än äldre man mig om jag var den läkare han skulle träffa. Mannen som är en f.d. kapten i flottan är ganska så förvirrad. Ibland tror han att äldreboendet är ett krigsfartyg mitt i brinnande krig. Det går inte, trots min stora respekt för de äldre, att uppleva vissa situationer som ganska ”humoristiska”. Och det är vanligt att personalen skämtar om de äldre i personalrummet. Men man gör det inte av elakhet – personalen verkar ha stor respekt och vördnad för de äldre.

 

Torsdag

Idag fick jag köra en äldre man i rullstol utanför äldreboendet. Det blev en ganska lång promenad – så pass lång att personalen hade hunnit bli lite oroliga för vad vi hade tagit vägen. Oftast finns det inte tid och personal för att ta ut de gamla på så här långa turer så jag tror att mannen uppskattade vår långa utflykt. Idag var jag även i köket och hjälpte till med matlagningen. Äldreboendet har ett stort fint kök där all mat lagas för hand. Det var roligt med lite omväxling. På eftermiddagen var det dags för bingo. Ytterligare ett tillfälle för de äldre att mötas. Jag fick dock lära mig att det kan gå ganska så hett till på sådana här tillställningar. Och denna dag blev inget undantag. En man började anklaga de andra för falskspel och de hela eskalerade med glåpord mellan bordet. Det lugnade dock ned sig när alla fått tillfälle att få ”bingo”. Jag fick sedan reda på att personalen styr upp det lite så att alla vinner någon gång för att undvika att någon blir arg eller ledsen.

 

Fredag

Nu har det gått en hel vecka och jag är rätt förvånad över hur få anhöriga som har hälsat på sina äldre släckningar. Jag har förstått att ensamhet följer med hög ålder och det upplevs som svårt för många – kanske svårare de fysiska krämporna som följer av åldrandet. Idag har det inte varit så mycket att göra för mig så jag har fått gå hem tidigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© copyright Ibis Innovation 2010

 

 

 

 

 Smarta Studier

  Snabbare, bättre och roligare inlärning